Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Pirates of the Caribbean: On stranger tides


Οι πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά

Σκηνοθεσία: Rob Marshall
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane
Διάρκεια: 136’
Έτος: 2011

Το ζουμί: Ο γνωστός μας, πλέον, πειρατής Jack Sparrow ξεκινά να βρει την Πηγή της Νιότης. Παράλληλα, όμως, τον ίδιο σκοπό φαίνεται να έχουν η παλιά ερωμένη του Sparrow, Angelica με τον περιβόητο πειρατή Μαυρογένη, ο, επίσης γνωστός μας, Μπαρμπόσα και οι Ισπανοί.


Λίγα λόγια για το έργο: Κατ’ αρχάς να πω ότι ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος όσον αφορά την ταινία πριν ξεκινήσω να την βλέπω και παραμένω έτσι μιας και δε μου άρεσε. Καθόλου. Άλλωστε είναι λίγο δύσκολο να μου αρέσει μια ταινία που έχει τον αριθμό 4 στο τέλος. Λες και δεν είχαμε αρκετά sequels ή remake ταινιών μέχρι τώρα. Αλήθεια τι μανία τους έχει πιάσει και… Όχι, όχι δε θα ξεφύγω. Άλλωστε θέλω να θίξω αυτό το θέμα σε ξεχωριστή ανάρτηση. Τι έλεγα; Αα, ναι. Είπα, λοιπόν, μια και είναι καλοκαιράκι ακόμα (έστω και προς το τέλος) να δω μια πιο ανάλαφρη ταινία με θάλασσες και νερά και τροπικά δάση. Τι το 'θελα;

Να πω την αλήθεια το χειρότερο με την ταινία ήταν ότι βαρέθηκα. Τίποτα καινούριο, τίποτα διαφορετικό. Και όταν βλέπεις τα ίδια ακριβώς για τέταρτη φορά καταντάει λίγο εκνευριστικό το πράγμα. Γιατί για αυτό πρόκειται. Μία από τα ίδια. Και χειρότερα. Τουλάχιστον στην πρώτη, άντε και στη δεύτερη υπήρχε ένα μυστήριο, μία καινοτομία. Καινούριοι χαρακτήρες, μία πειρατική ταινία αλλά διαφορετική από τις υπόλοιπες, μια πιο παιχνιδιάρικη σκηνοθεσία. Τώρα, παρά το ότι ο σκηνοθέτης είναι διαφορετικός από αυτόν της τριλογίας, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αφεθεί λίγο στην τύχη.
Οι ηθοποιοί δε μοιάζουν κι αυτοί να προσπαθούν πολύ. Ο Depp ξέρει πια καλά πώς να παίξει τον ημίτρελο, χαριτωμένο πειρατή αλλά, ναι θα το πω και πάλι, μετά από τρεις ταινίες έχει γίνει προβλέψιμος και λίγο γελάς με τις γνωστές αντιδράσεις του και το περπάτημά του σε στυλ χαλασμένης μαριονέτας. Ο Geoffry Rush βέβαια κάτι προσπαθεί να κάνει (έτσι νομίζω τουλάχιστον, εκτός κι αν του είχαν ρίξει τίποτα στο φαγητό και μιλούσε παράξενα!) αλλά μέσα στην υπόλοιπη σαλάτα δεν μπορεί και πολλά. Γενικότερα με κανέναν δεν ενθουσιάστηκα.
Όσο για το σενάριο. Ποιο; Οκ, ίσως να υπερβάλλω λίγο αλλά τίποτε το ιδιαίτερο κι εδώ. Καμία ανατροπή, είναι κάτι παρόμοιο με τις προηγούμενες ταινίες. Και μιας και δεν υπήρχε Orlando Bloom και Keira Knightley είπαν να φτιάξουν δύο νέα ειδύλλια, έτσι για να γεμίσει και με το κλασικό μελορομάντζο η ταινία. Και να ‘ταν μόνο αυτό. Τουλάχιστον στις υπόλοιπες υπήρχε μια στοιχειώδης ιδέα για το ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Εδώ ούτε καν. Απλά όποτε συναντιούνταν δύο αντίπαλες ομάδες τις έβαζαν να τσακώνονται. Και με πρώτους και …χειρότερους τους Ισπανούς σε ρόλο κονκισταδόρων που καταστρέφουν τα πάντα στο όνομα του Θεού. Αλλά και για να μη σπιλώσει η Disney το όνομα του καλού θεούλη βάζει και τον γκόμενο παπά που ακολουθεί πάντα το σωστό δρόμο. Μιλάμε, η προπαγάνδα σε τρελά κέφια!
Συμπέρασμα: μάπα το καρπούζι. Και να μην το δείτε δε χάνετε απολύτως τίποτα. Ακόμα και για καλοκαίρι υπάρχουν άλλες πιο ευχάριστες επιλογές.

Αγαπημένη ατάκα: Ναι, λες και υπήρχαν διάλογοι! (Ξεχειλίζω καλοσύνη σήμερα. Ακόμα και την τελευταία στιγμή να βγάλω φαρμάκι!!)

2 σχόλια:

  1. o Jack Sparrow χρειάζεται μια ανανέωση όντως...πάντως δεν το συγκρίνω με τα προηγούμενα αλλα το περίμενα χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δεν περίμενα κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που είδα. Άκουσα και το εξής τρομαχτικό, ότι μπορεί να υπάρξει νεα τριλογία. Αλίμονο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή