Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Brick


Έγκλημα στο κολέγιο

Σκηνοθεσία: Rian Johnson
Πρωταγωνιστές: Joseph Gordon-Levitt, Nora Zehetner, Lukas Haas
Διάρκεια: 110’
Έτος: 2005


Το ζουμί: Όταν η πρώην κοπέλα του εξαφανίζεται, ο μαθητής λυκείου Brendan προσπαθεί να τη βρει καθώς καταλαβαίνει ότι κάπου έχει μπλέξει. Στην προσπάθειά του αυτή, όμως, ανακαλύπτει όλο και περισσότερα σχετικά με τις ίντριγκες και την παρανομία γύρω απ’ το περιβάλλον του σχολείου του.


Λίγα λόγια για το έργο: Μια μικρή παρένθεση πριν ξεκινήσω για την ταινία. Φταίω εγώ ή είναι λίγο εκνευριστικό όταν ξεσκίζουν τους τίτλους των ταινιών; Κατ’ αρχάς νομίζω ότι ο καλύτερος τίτλος για μια ταινία είναι η μετάφραση του πραγματικού ή όσο πιο κοντά σ’ αυτόν γίνεται. Αλλά από "Brick" να το κάνεις "Έγκλημα στο κολέγιο";;; Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αλλά βλέπεις την ταινία και πιάνεις το νόημα. Και να μην καταλαβαίνεις όμως, ο τίτλος είναι μέρος της ταινίας και δεν πρέπει να το αλλάζεις. Οκ, κάποιες φορές η μετάφραση είναι λίγο δύσκολη. Άντε να μεταφράσεις το "Due date". Αλλά όχι και "Μη σπρώχνεις, έρχομαι"!! ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ;; Ή το άλλο: "Its kind of a funny story". Πώς λέτε να το έκαναν; Μαντέψτε. Άλλη μια ευκαιρία… Μη σφίγγεστε, δε θα το βρείτε που να βαράτε τον κώλο σας κάτω. "Μια παρέα λίγο κούκου"!!! Πραγματικά, πρέπει να έχει λασκάρει η βίδα κάποιου. Κλείνει η παρένθεση.
Στα δικά μας τώρα. Νομίζω υπάρχουν ταινίες που αποτελούν σήμα κατατεθέν του είδους τους και τις δείχνεις σε κάποιον για να τον μυήσεις στο είδος αυτό. Το ‘Brick’ είναι κάτι σαν αυτό. Για την ακρίβεια νομίζω ότι είναι μια καλή ταινία για να κάνεις έναν σημερινό νεαρό να αγαπήσει τα film noir. Γιατί για ένα φιλμ νουάρ πρόκειται. Με παιδιά. Ασυνήθιστο ε; Κι όμως αυτή η ταινία αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα/ αναφορά στα φιλμ νουάρ.

Η ταινία εκτυλίσσεται μέσα στο περιβάλλον ενός αμερικανικού λυκείου. Όταν ο Brendan (Joseph Gordon-Levitt) δέχεται ένα τηλεφώνημα απ’ την ανήσυχη πρώην κοπέλα του, Emily (Emilie de Ravin ή αλλιώς Claire απ’ το Lost), αυτή εξαφανίζεται αμέσως μετά. Τότε, αναλαμβάνοντας ρόλο ντετέκτιβ, προσπαθεί να ανακαλύψει τι της συνέβη ενώ σιγά σιγά μπαίνει σε ένα σκοτεινό υπόκοσμο τραβώντας την προσοχή επικίνδυνων ατόμων. Η ταινία τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα φιλμ νουάρ αφού τα περιέχει όλα. Σκυθρωπούς πρωταγωνιστές (που φυσικά πίνουν), αινιγματικούς χαρακτήρες, σκοτεινές υποθέσεις, απαλή τζαζ μουσική και, φυσικά, γυναίκες-δηλητήριο. Η ταινία ρέει πολύ γρήγορα χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη "κοιλιά". Η σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία δε σε αφήνει να χαλαρώσεις πολύ καθώς υπάρχει συνεχώς εξέλιξη. Μάλιστα καλό είναι να δίνει αρκετή προσοχή ο θεατής γιατί υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια κενά. Όχι ότι στο τέλος δε θα καταλάβει κάποιος τι έγινε αλλά μιας και η πλοκή είναι πλούσια, θα απολαύσει κανείς περισσότερο την ταινία καθώς θα ακολουθεί τον Brendan σε κάθε του βήμα στην προσπάθειά του να βρει την άκρη του νήματος.
Οι ερμηνείες, χωρίς να είναι κάτι το συγκλονιστικό, είναι καλές. Κάθε ηθοποιός φαίνεται να έχει μπει στο πετσί του ρόλου και να εξωτερικεύει σωστά τα χαρακτηριστικά του ήρωά του. Άλλος σκληροτράχηλος, άλλος απερίσκεπτος, άλλος αδίστακτος. Ιδιαίτερα ο Gordon-Levitt φέρνει εις πέρας την αποστολή του στο να ερμηνεύσει τον κεντρικό χαρακτήρα, κάνοντας τον σκοτεινό, επίμονο και αυτοκαταστροφικό.
Κάτι που θυμήθηκα που ίσως να ξινίσει μερικούς. Αυτό που έχω ακούσει κι από άλλους, είναι ότι στην ταινία δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα οι γονείς των παιδιών τη στιγμή που τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν ενήλικες και κάνουν ό, τι τους καπνίσει και αυτό μοιάζει να χαλάει λίγο τη ρεαλιστικότητα της ταινίας. Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή παρουσιάζονται συγκεκριμένα μέρη ενώ οι ώρες είναι επιλεκτικές (τη μια μεσημέρι την άλλη βράδυ), γίνεται η επιλογή να αφήσουν τους γονείς εκτός ιστορίας. Δηλαδή ενώ υπάρχουν, επιλεγουν απλά να μην τους δείξουν. Βέβαια, όλο αυτό εξαρτάται απ’ την οπτική του κάθενός, που σημαίνει ότι κάποιος δε θα έχει πρόβλημα και κάποιος θα έχει.
Ταινία, λοιπόν, βγαλμένη από αρκετές δεκαετίες πριν αλλά με μοντέρνα παρουσίαση. Δείτε το για κάτι ελαφρώς διαφορετικό και ειδικά αν είστε fan του μυστηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου