Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Shoot ‘em up


Σκηνοθεσία: Michael Davis
Πρωταγωνιστές: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci
Διάρκεια:  86’
Έτος: 2007

Το ζουμί: Ένας άντρας, γνωστός μόνο με το όνομα Smith, βοηθάει μια άγνωστη γυναίκα που την κυνηγούν ένοπλοι άντρες και ξεγεννάει το παιδί της! Αμέσως μετά μπλέκει σε μια υπόθεση με πολλούς εχθρούς όπου όλοι θέλουν να σκοτώσουν το μωρό καθώς και τον ίδιο. Και φαίνεται να έχουν ατελείωτο απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού!

Λίγα λόγια για το έργο: Μια μικρή υποσημείωση πριν ξεκινήσω να γράφω για την ταινία. To "Shoot em up" έχει λουστεί στην υπερβολή. Γι αυτό θα το αντιμετωπίσω με τον ίδιο τρόπο! Απόοοοο… τώρα. Πρόκειται περί καθαρόαιμου αριστουργήματος (χαχαχαχα, δεν περιμένατε τέτοια υπερβολή ε???). Οκ, ίσως να μην είναι ακριβώς αριστούργημα αλλά είναι μία πολύ καλή ταινία ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ. Το οποίο είδος είναι οι ταινίες δράσης. Αν το "Φονικό όπλο" (Lethal weapon) και το "Die Hard"  έκαναν σεξ, το "Shoot em up" θα ήταν το παιδί τους! Για τόσο υψηλό επίπεδο μιλάμε.
Αν δε σας αρέσουν οι ταινίες δράσης, χάσατε ήδη χρόνο διαβάζοντας μέχρι εδώ. Γιατί στην ταινία δε θα βρείτε τίποτε άλλο. Από την πρώτη σκηνή μέχρι και την τελευταία (και εδώ δεν υπερβάλλω) η ταινία είναι γεμάτη με όλα όσα θα δεις σε μια action ταινία. Το πιστολίδι ρέει άφθονο και τα πτώματα είναι πιο πολλά από όλα τα Ράμπο μαζί! Και σκέφτεται ο κουλτουριάρης θεατής που ενδιαφέρεται να δει την ταινία: "Γιατί ρε φιλαράκι να δω την ταινία, ναούμ;". Πολύ απλά  γιατί η ταινία είναι άκρως διασκεδαστική. Δεν έχει να σας προσφέρει κάποια ιδιαίτερη αξία πέρα απ’ το ότι αν καθίσετε στον καναπέ, ένα ήσυχο βραδάκι, με παρέα και μια γαβάθα ποπ κορν θα περάσετε ευχάριστα.

Ναι, εδώ κρατάει ένα μωρό.
Βέβαια, για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ηδονής που μπορεί να σας μεταδώσει η ταινία, πρέπει να λειτουργήσετε υπό την εξής παραδοχή: Σε καμία στιγμή μην την πάρετε στα σοβαρά. Αλλιώς πάει. Τη χάσατε την μπάλα. Όπως είπα και στην αρχή η ταινία είναι τίγκα στην υπερβολή. Αλλά εκεί που κερδίζει το παιχνίδι είναι ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της. Οπότε, γιατί να το κάνετε εσείς; Όχι, μόνο δεν τον παίρνει στα σοβαρά (τον εαυτό της ντε), αλλά φτάνει στα όρια του αυτοσαρκασμού. Σα να θέλει να δει ο σκηνοθέτης πόσο μακριά μπορεί να το φτάσει. Ααα, και τώρα που το θυμήθηκα, σε σκηνοθέτη καλύτερα να μην πολυαναφερθώ. Δεν ξέρω καμία ταινία του πριν από αυτή και αν κρίνω από την προηγούμενή του, που λέγεται Monster man  και αφορά ένα τερατόμορφο τύπο που σκοτώνει χρησιμοποιώντας ένα monster truck, μάλλον ο τύπος δεν έχει και την πιο λαμπρή καριέρα. Γι’ αυτό μάλλον δεν έδωσε πολύ βάση στο σενάριο, το οποίο είναι από απλοϊκό μέχρι ανύπαρκτο! Όπως άλλωστε και σε κάθε ταινία δράσης που σέβεται τον εαυτό της. Απλά κάθεσαι χαλαρά και βλέπεις. Αν χρειάζεται σε κάποιον να την εξηγήσουν, τότε καλύτερα να κοιταχτεί σε γιατρό γιατί μάλλον έχει μεγαλύτερο νούμερο στο παπούτσι απ’ ότι δείκτη iq. Οι χαρακτήρες είναι, επίσης, προχειροφτιαγμένοι, οι ερμηνείες απλά διεκπεραιωτικές αν και προσωπικά πάντα απολαμβάνω τον Paul Giammati.
Ναι, εδώ κρατάει ένα καρότο.
Ας γυρίσω, όμως, πάλι πίσω στις πολυάριθμες αρετές της ταινίας. Όπως είπα, το "Shoot em up" είναι καταιγιστικό, κρατά ψηλά την αδρεναλίνη με σκηνές που είναι τόσο too much, που είναι αστείες (είπα ότι η ταινία αυτοσαρκάζεται). Για παράδειγμα, περιέχει σκηνές όπου ο Smith τσουλάει πάνω σε λάδια για να πυροβολήσει στη σειρά τους κακούς, πέφτει από μερικούς ορόφους πάνω σε ένα πτώμα και δεν παθαίνει τίποτα, κάνει σεξ ενώ σκοτώνει ταυτόχρονα τους πάντες κι άλλα τέτοια ωραία. Όπως καταλάβατε, δεν έχει τίποτε το καινούριο η ταινία. Απλά ό, τι έχετε δει στις υπόλοιπες, παρουσιάζεται εδώ συμπυκνωμένο και υψωμένο στη δεκάτη.
Για μια ταινία γεμάτη δράση στα όρια του αστείου, το "Shoot em up" είναι μια καλή επιλογή. Φονικοί τύποι, φονικές ατάκες, φονικά καρότα. Ω ναι, καλά διαβάσατε το τελευταίο.

Αγαπημένη σκηνή: Όλες όσες περιέχουν καρότο!

2 σχόλια:

  1. Ειναι μια ταινια λατρεια για μενα....διασκεδαζω παρα πολυ οποτε την βλεπω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπως έτσι και για μένα Evil. Για μέγιστη διασκέδαση, σερβίρεται με ζεστά ποπ κορν με βούτυρο και κρύο αναψυκτικό ή μπύρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή