Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Up in the air


Ραντεβού στον αέρα

Σκηνοθεσία: Jason Reitman
Πρωταγωνιστές: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick
Διάρκεια: 109’
Έτος: 2009

Το ζουμί: Η δουλειά του Ryan Bingham είναι να επισκέπτεται εταιρίες που βρίσκονται οπουδήποτε στις ΗΠΑ και να απολύει εργαζόμενους. Η δυσάρεστη γι’ αυτόν αλλαγή θα έρθει όταν η εταιρία του ανακοινώσει ότι διακόπτει τα πέρα δώθε και η δουλειά θα γίνεται πλέον απ’ το γραφείο.

Λίγα λόγια για το έργο: Να ‘μαι κι εγώ. Χάθηκα πάλι ε; Λίγο μεσολάβησε ένα ταξίδι, λίγο μ’ έπιασε μια τεμπελιά. Είναι μάλλον που καλοκαιριάζει. Πριν ξεκινήσω τα της ταινίας θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στη Winry που ανέβασε στο blog της νέα σχετικά με το Ταινιόραμα. Διαφορετικά δε θα είχα πάρει χαμπάρι. Να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι το Ταινιόραμα διαρκεί μέχρι τις 27 Ιουνίου και καθημερινά προβάλλονται τρεις ταινίες, είτε παλαιότερες είτε πιο σύγχρονες, και μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και τις τρεις με 6 ευρώ! Και με αυτή την ευκαιρία να σας πω ότι θα κάνω την τιμή σε έναν τυχερό να με φιλοξενήσει, ώστε να παρακολουθήσω το Ταινιόραμα, μιας και δε μένω Αθήνα. Να ενημερώσω ότι καθαρίζω, σφουγγαρίζω, πλένω πιάτα, μαγειρεύω και το βράδυ προσφέρω το κορμί μου. Οκ, πλακίτσα (δεν πλένω πιάτα).
Στο θέμα μας τώρα. Η ταινία αποτελεί την τρίτη από τις τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους του Reitman ο οποίος φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη του ταινία ήταν η (απ’ τις αγαπημένες) έξυπνη κωμωδία "Thank you for smoking" και το επίσης υποψήφιο για Όσκαρ "Juno". Το "Up in the air" δε ξεφεύγει πολύ από την ατμόσφαιρα των προηγούμενων ταινιών, αποτελώντας μια κυρίως κοινωνική ταινία με αρκετά κωμικά στοιχεία.
Ο Ryan Bingham (George Clooney) είναι ένας επιτυχημένος υπάλληλος, που δουλειά του είναι να πηγαίνει από επιχείρηση σε επιχείρηση και να απολύει ανθρώπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει συνεχώς αεροπορικά ταξίδια, να μένει πολύ λίγες μέρες στο σπίτι του και να μην έχει στενές επαφές με άλλους ανθρώπους, ακόμα και με την οικογένειά του. Όλα αυτά, όμως, όχι μόνο δεν ενοχλούν τον Ryan, αντιθέτως αυτά είναι που νομίζει ότι θέλει. Όταν το αφεντικό του ανακοινώνει ότι θέλει να καταργήσει τα ταξίδια και να γίνονται οι απολύσεις διαδικτυακά από το κτίριο της εταιρίας, ο Ryan αρχίζει να επανεξετάζει τις σχέσεις του με τους άλλους καθώς κάνει τα τελευταία ταξίδια με τη Natalie Keener (Anna Kendrick), μία νεαρή, πολλά υποσχόμενη κοπέλα.
Το "Ραντεβού στον αέρα" είναι μια άκρως ρεαλιστική και επίκαιρη ταινία. Σχολιάζει με μια ελαφριά πικρία και καυστικότητα τους φρενήρεις ρυθμούς καθημερινής ζωής που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη βαθύτερη ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων. Οι άνθρωποι αντικαθίστανται από αντικείμενα, οδηγώντας τα άτομα σε ένα ανούσιο, καθολικά υλιστικό τρόπο ζωής. Ακόμα χειρότερο είναι το ότι αυτή η αποξένωση καταλήγει να γίνει από καθημερινή σύμπτωση, προσωπική επιλογή. Σύμφωνα με τον Ryan οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συνεργάτες, μέχρι και η οικογένεια αποτελούν ένα βάρος στη ζωή του καθενός, γιατί είναι πιο εύκολο να πορευτεί όταν δεν έχει κοινωνικές υποχρεώσεις προς τρίτους αλλά χρειάζεται να καλύψει αποκλειστικά προσωπικές του ανάγκες. Σε αυτά τα τελευταία επιχειρηματικά ταξίδια, όμως, έχει αρχίσει να ανακαλύπτει ότι όλος αυτός ο κυνισμός τον έχει οδηγήσει στο να είναι, και σιγά σιγά να το νιώθει, εντελώς μόνος. Σημαντικό ρόλο παίζει και η Alex (Vera Farmiga), μία νέα γνωριμία του Ryan που μοιάζει να είναι η θηλυκή εκδοχή του εαυτού του.
Η ταινία κυλάει πολύ εύκολα και με χαλαρούς ρυθμούς. Αναμιγνύονται πολύ πετυχημένα ο κοινωνικός και ανθρωπιστικός προβληματισμός, το ρομάντζο ανάμεσα στοn Ryan και την Alex, όλα αυτά πλάι σε αρκετές κωμικές στιγμές αλλά και σε δραματικές εξάρσεις. Πάντα, βέβαια, σε mainstream επίπεδα, χωρίς αυτό να γίνεται και ενοχλητικό.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία προτάθηκε για 6 όσκαρ, καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο καθώς και για το πρωταγωνιστικό τρίο. Ο Clooney είναι άνετος στο ρόλο του αλλά για μένα την παράσταση κλέβουν οι γυναίκες. Η Anna Kendrick ως η καινούρια στην πιάτσα, με πολλές φιλοδοξίες, που δείχνει σίγουρη αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο και η Vera Farmiga ως η ελαφρώς μυστηριώδης, γοητευτική γυναίκα καριέρας.
Το "Ραντεβού στον αέρα" αποτελεί μια πολύ ωραία κριτική πάνω στο απρόσωπο, αστικό κυρίως, τρόπο ζωής. Θα τη συνιστούσα σα μια ψιλοχαλαρή επιλογή με διάθεση για μετέπειτα προβληματισμό ή σε ιδιοκτήτες ελληνικών επιχειρήσεων, μιας και τον τελευταίο καιρό ο κόσμος απολύεται με το τσουβάλι!

Αγαπημένη σκηνή: Η πρώτη διαδικτυακή απόλυση. Τραγική και σχεδόν απειλητική ταυτόχρονα. Το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού σε όλο του το μεγαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου