Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εφιάλτης στο δρόμο με τα sequels

Όπως έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση, ήθελα κάποια στιγμή να γράψω για ένα «φαινόμενο» που έχει εμφανιστεί τελευταία. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βγάλω τα απωθημένα μου.
Κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε σε πιο έντονη μορφή μετά την τριλογία του Matrix και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Και τώρα μας έχει σπάσει τα νεύρα. Τριλογίες, sequels, prequels, remakes, reboots και όποιον πάρει ο Χάρος! Αϊ σιχτίρ πια!! Κλείστε το το μαγαζί να τελειώνουμε. Και λέγοντας μαγαζί εννοώ φυσικά το Hollywood. Γιατί από κινηματογράφο ο υπόλοιπος πλανήτης (συμπεριλαμβανομένου και του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου) πάει μια χαρά.
Οκ, νομίζω ότι πάλι παρασύρομαι και γίνομαι λίγο υπερβολικός. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα βγαίνουν αξιόλογες ταινίες απ’ το Hollywood. Αυτό που αποτελεί όμως γεγονός είναι ότι αυτές είναι πλέον ένα μικρό ποσοστό σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες. Κατά την άποψή μου η παρακμή αυτή άρχισε να φαίνεται στα τέλη του 90’. Αλλά με το που μπήκε το 00’ (αλήθεια αυτό πώς το λένε;) γαμήθηκε το σύμπαν. Κάθε χρόνο και χειρότερα.


                                                                      

Όλα ξεκίνησαν με τις συνέχειες. Και νομίζω ότι αυτές παραμένουν το κύριο πλήγμα. Μη με παρεξηγείτε, συμπαθούσα τα sequels. Όταν όμως αποτελούσαν την εξαίρεση. Και άφηνε ο σκηνοθέτης το τέλος αμφιλεγόμενο και έμενες να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Περίμενες και περίμενες ένα sequel και αυτό δεν έβγαινε ποτέ. Ή σχεδόν ποτέ. Κάποιες ταινίες είχαν τη συνέχεια που περίμενες αλλά ποτέ δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες σου. Εκτός από ακόμα λιγότερες περιπτώσεις (βλ. Godfather 2, Aliens, Terminator 2). Και τώρα; Τώρα αποτελούν τον κανόνα. Τώρα το τέλος δεν είναι αμφιλεγόμενο για να σε αφήσει με την αγωνία αλλά για να δώσει καλή πάσα στον επόμενο σκηνοθέτη να ξεκινήσει την ταινία του. Γιατί όταν γυρνούσαν τις συνέχειες του Παρασκευή και 13 τη μία μετά την άλλη, έτρεχαν και δεν έφταναν  για να βρουν έναν άκρως γελοίο τρόπο να αναστήσουν τον Jason. Αναρωτιέμαι, νομίζουν ότι θα προσθέσουν κάτι στην αρχική ταινία όταν γυρίζουν συνέχεια; Ρητορική βέβαια η ερώτηση μιας και γνωρίζω την προφανή απάντηση. Φαίνεται ότι στέρεψαν από ιδέες στο Hollywood και το έριξαν στην ανακύκλωση. Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να βγάλεις ένα ηλίθιο, σχεδόν έτοιμο σενάριο που βασίζεται σε ένα προηγούμενο, απ’ τη στιγμή μάλιστα που ξέρεις ότι θα αποφέρει καρπούς (=χρήμα). Κακά τα ψέματα. Όλα για αυτό γίνονται. Money, money, money. Λες και υπάρχει ένα όριο εισπράξεων που αν το ξεπεράσει η ταινία έφυγε για sequel. Γιατί σκέφτεται ο παραγωγός ότι αφού η πρώτη ταινία του έβγαλε μπόλικο χρήμα, ας κάνει και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη. Μέχρι να σταματήσει να αποδίδει. Τι κι αν δεν κολλάει με την αρχική; Τι κι αν, όσο καλή μπορεί να ήταν η πρώτη, μετά το πράγμα πάει κατά διαόλου; Χέστηκε.

                                         













Και σκέφτεται τώρα ο φίλος μας ο παραγωγός. “Βαρέθηκα με τόσα sequels, θα κάνω κάτι πρωτότυπο. Ένα remake. Είτε παλιάς ταινίας είτε μη αμερικάνικης.” Άλλη μόδα από κει. Αν η ταινία δεν είναι αμερικάνικη και πάει καλά πρέπει να αποκτήσει αγγλικό τίτλο. Αλίμονο. Μην κουραστεί ο αμερικανός με το να διαβάζει υποτίτλους. Πρέπει να του το φέρουν στα μέτρα του. Και, άντε αυτό να το καταπιώ. Αφού είπαμε ότι από ιδέες υπάρχει έλλειψη και παίρνουν μία (τουλάχιστον καινούρια ιδέα) των ξένων. Το remake της παλιότερης ταινίας τι να το κάνεις;;;; Αφού την ξέρουμε τη δουλειά. Κατώτερη ταινία, με γραφικότερη βία, καλύτερα ειδικά εφέ και καθόλου βάθος ή έστω την ατμόσφαιρα της αρχικής. Ή περίμεναν ότι τα καινούρια Friday the 13th και Nightmare on Elm street θα ήταν καλύτερα των πρώτων; (αλήθεια το Halloween πώς τους ξέφυγε;) Και μαθαίνω τώρα ότι θα γίνει και remake του Straw dogs (για να καταλάβω, περιμένουν ότι θα κάνουν καλύτερη δουλειά απ’ τον Peckinpah ή ο πρωταγωνιστής θα δώσει καλύτερη ερμηνεία απ’ τον Hoffman;), του εξαιρετικού Oldboy με σκηνοθέτη παρακαλώ τον Spike Lee (γιατί ρε Spike, γιατί κι εσύ;) και του, άκουσον άκουσον, Mad Max (να τραβάς τα μαλλιά σου δηλαδή)!
Ουφ, ξαλάφρωσα. Ξέρω ότι όλα αυτά ήταν λίγο πολύ γνωστά αλλά ήθελα να τα πω να ηρεμήσω μπρε. Και τώρα που ηρέμησα εγώ να νευριάσω εσάς λίγο; Πήγα προχτες και είδα το Rise of the planet of the apes. Και μ’ άρεσε! Πριν αρχίσετε να βρίζετε να υπενθυμίσω ότι, όπως είπα, κάποιες συνέχειες δεν είναι τόσο χάλια όσο συνήθως (και θεωρώ ότι η παραπάνω ταινία ανήκει σ’ αυτές τις εξαιρέσεις). Επίσης ξέρω ότι δεν ήταν απαραίτητο να γυριστεί, ούτε και θα έλειπε σε κανένα αν δε γινόταν. Ελπίζω πάντως στο μέλλον να τους φύγει λίγο αυτή η μανία γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα βλέπω να γίνεται σε λίγο remake για το Κουρδιστό πορτοκάλι. Όχι, όχι, βρήκα το υπέρτατο. Casablanca 2: The return of a beautiful friendship!!! Αντε βρε ουστ!!!














Πολλά είπα πάλι. Φεύγω. Αλλά πριν φύγω, μια μικρούλα λίστα παρακάτω με διάφορες ταινίες που είτε μας αρέσει είτε όχι, ανήκουν σ’ αυτή την ανάρτηση.

Friday the 13th   (1 remake)
A nightmare on Elm street (1 remake)
Halloween  (Οι τρεις πρώτες έχουν αθροιστικά πιο πολλά sequels απ’ όσα χρόνια παίζεται σε επανάληψη το Ρετιρέ!!)
Mad max (2 sequel, 1 remake στα σκαριά)
Oldboy (1 remake στα σκαριά)
Scream (3 sequels)
Straw dogs  (1 remake στα σκαριά)
The girl with the dragon tattoo (1 remake στα σκαριά)
Let the right one in (1 remake)
The grudge (1 remake, 2 sequels)
The Terminator (3 sequels)
Pirates of the Caribbean (3 sequels)
Saw (6 sequels παρακαλώ!)
Final destination (4 sequels, άντε και σανώτερα)
Spider man (2 sequels, 1 reboot)
Planet of the apes (4 sequels, 1 remake, 1 prequel/ reboot , εδώ υπάρχει πολύ πράμα)
X men (2 sequels, 2 prequels)
The thing (1 remake, ντροπή για άλλη μια φορά)
The hills have eyes (1 remake, 1 sequel)

Καθώς και πολλές άλλες…

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. De 8a mporousa na sumfwnhsw perissotero mazi sou. Pleon exei katanthsei ahdia auto to pragma. Vevaia omologw oti uparxoun kai kapoia remake, opws to amerikaniko tou Let the Right one In, to opoio htan aksioprepes kai kalo. Parola auta sto sunolo tous ta perissotera einai pantelws hli8ies paragwges. Sto top 3 m einai to Saw, to Final Destination kai to Hostel. FTANEI!! kai to akoma xeirotero? Eixa paei thn adelfh m gia Harry Potter kai eida apeiro kosmo na perimeneie me ta 3d gualakia t gia na dei Final Destination 5....Lupamai, alla prepei na eisai polu ka8usterhmenos gia na to kaneis auto. Pragmatika...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πια! Πιο πολλές οι ταινίες που ξαναγυρίζονται παρά οι καινούριες. Συμφωνώ με το τοπ 3. Το τραγικό είναι ότι το Saw (μιλάω για το πρώτο εννοείται) μου άρεσε. Και δεν είχε καμία σχέση με τις ηλίθιες σπλατεριές που ακολουθησαν. Κι αυτό που με τσάντισε περισσότερο ήταν οι Fincher και Spike Lee που μπήκαν κι αυτοί στο κόλπο με τα The girl with the dragon tatoo και Oldboy. Για το Let me in έχω ακούσει κι εγώ καλά πράγματα αλλά αρνούμαι προς το παρόν να το δω μόνο και μόνο από αντίδραση!!!! Γυρίστε καμιά καινούρια ταινία ρεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή