Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Iron man 3


Σκηνοθεσία: Shane Black
Πρωταγωνιστές: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle
Διάρκεια: 130’
Έτος: 2013

Το ζουμί: Ο Tony Stark έρχεται αντιμέτωπος με τον παγκοσμίου φήμης τρομοκράτη Mandarin όταν ο τελευταίος κάνει μια προσωπική επίθεση εναντίον του.

Λίγα λόγια για το έργο: Η αλήθεια είναι ότι είχε γίνει ένας ντόρος για την ταινία πριν ακόμα βγει και με το trailer να δείχνει τέλειο είχα πωρωθεί. Βέβαια οι μέρες περνούσαν και δεν κατάφερνα να το δω μέχρι που, από εκεί που δεν το περίμενα, βρέθηκα στο σινεμά. Και ευτυχώς ανταμείφτηκα. Γιατί το "Iron man 3"  σου προσφέρει όλα αυτά που περιμένεις και θέλεις από ένα καλό blockbuster. Δηλαδή δράση, χιούμορ και μια αξιοπρεπή πλοκή. Και η ταινία διαπρέπει σε όλα.
Μετά τα γεγονότα της Νέας Υόρκης (βλ. "Avengers") ο Tony Stark (Robert Downey Jr.) βρίσκεται ξανά στη ρουτίνα του (ο Θεός να την κάνει ρουτίνα) μαζί με την αγαπημένη του, Pepper Potts (Gwyneth
Paltrow). Στην πραγματικότητα, όμως, ο Tony βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας της πίεσης που υπέστη στη Νέα Υόρκη και του ότι προσπαθεί να προστατέψει τη γυναίκα της ζωής του. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν ο φίλος τους Happy Hogan (Jon Favreau) πέσει σε κώμα μετά την τρομοκρατική επίθεση του Mandarin (Ben Kingsley), ενός περιβόητου τρομοκράτη. Σε όλα αυτά θα έρθει να προστεθεί και ο μυστηριώδης Aldrich Killian (Guy Pearce) και μια προσωπική επίθεση κατά του Tony Stark στο ίδιο του το σπίτι.
Μπορώ να πω ότι είχα απολαύσει και τα δύο προηγούμενα "Iron man" (οκ, το 2ο λίγο λιγότερο). Χαζούλικα αλλά εντυπωσιακά blockbusters με ένα κεφάτο Robert Downey Jr. και ένα χαρακτήρα που όλοι οι άντρες θα θέλαμε να είμαστε. Ακολουθεί στιχομυθία από "Avengers":
Captain America (φλώρος): Big man in a suit of armor. Take that off, what are you?
TONY STARK: A genius, billionaire, playboy, philanthropist.
Πώς γίνεται να μη λατρέψεις; Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, ωστόσο, (οι 2 πρώτες ταινίες) δεν είχαν αυτό το κάτι που τις έκαναν να ξεχωρίζουν. Enter: Τρίτο μέρος! Από πού να ξεκινήσω;
Από την πλοκή. Υπάρχει! Σε αντίθεση με τα άλλα δύο, το τρίτο "Iron man"  έχει πιο πολύπλοκη ιστορία. Συνεχείς εξελίξεις, μια ωραία ανατροπή λίγο μετά τη μέση νομίζω και περισσότερη συμμετοχή από τους πιο δεύτερους χαρακτήρες. Κυρίως από την Pepper δηλαδή.
Tony Stark. Αν και συνεχίζει να διατηρεί το χιούμορ του και το cool υφάκι, ο Tony είναι διαφορετικός από κάθε άλλη φορά. Με λιγότερη αυτοπεποίθηση και πεσμένη ψυχολογία, δεν είναι πάντα σίγουρος για τις επόμενες κινήσεις του. Το μόνο πράγμα που τον ηρεμεί είναι η δουλειά με τις στολές του, ακόμα και τα βράδια, αφού δεν μπορεί να κοιμηθεί. Με μια λέξη, ο Tony Stark είναι τρωτός. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό ξεκινά από τον ίδιο. Αν θέλει να συνέρθει πρέπει να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς δαίμονές του. Όλα αυτά θα έλεγα ότι τον κάνουν τον πιο ελκυστικό και κυρίως πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα από ποτέ.
Δράση. Η ταινία περιέχει μπόλικη, χορταστική και πάντα εντυπωσιακή δράση. Επίσης, κάτι που δεν είχα ευχαριστηθεί στα άλλα δύο (απ’ ότι καταλάβατε η σύγκριση είναι συνεχής), έχει γαμάτη τελική μάχη. Στα άλλα δύο ήταν εντελώς σούπα. Αντίθετα εδώ γίνεται ο κακός χαμός. Γούσταρα τρελά. Το δυο μάτια καρφωμένα στην οθόνη και το χέρι να μη σταματάει να τροφοδοτεί με ποπ κορν.
Και να μην ξεχάσω. Γαμημένος κακός! Κάθε superhero movie που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει οπωσδήποτε έναν κακό αντάξιο του κεντρικού ήρωα. Είναι απολύτως απαραίτητο μιας και αποτελεί το διαβολικό alter ego του ήρωα. Ο ένας συμβολίζει το καλό, με τις όποιες αδυναμίες του, τη δικαιοσύνη και όλες αυτές τις αηδίες ενώ ο άλλος το Κακό. Το ότι δηλαδή, όπως έχει πει κάποιος σοφός: "Some men just want to watch the world burn". (Το κατάλαβες ότι είναι απ’ το "Σκοτεινό Ιππότη" ε; Μπράβο τσακάλι μου, όλα τα πιάνεις!) Καλός, δηλαδή, ο Jeff Bridges στο πρώτο, αλλά ο χαρακτήρας του ήταν μάπα. Αντίθετα εδώ ο κακός της υπόθεσης είναι απολαυστικός και όσο πάει γίνεται πιο μισητός και πιο επικίνδυνος. Well done.
Να τελειώσω λέγοντας ότι οι ερμηνείες είναι καλές με Downey Jr. στα γνωστά κέφια αλλά, όπως έχουν συμφωνήσει όλοι, ο Ben Kingsley είναι το κερασάκι στην τούρτα. Για να καταλάβετε πρέπει να δείτε την ταινία. Κρίμα που ο ρόλος του δεν ήταν λίγο μεγαλύτερος.
Το "Iron man 3" είναι μια ταινία που οφείλετε να τη δείτε στον κινηματογράφο. Κι επειδή κάτι μου λέει ότι άργησα να σας το πω, εσείς οι 20, 30 που δεν την είδατε στο σινεμά, κάντε χάρη στον εαυτό σας και δείτε τη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη. Και όχι στον υπολογιστή σας. Με πολλή δράση, το γνωστό (και καλύτερο) χιούμορ και παρέα με αρκετή ποσότητα ποπ κορν ώστε να σφηνώσουν σε όλα σας τα δόντια αυτά τα σπαστικά φλούδια, το "Iron man3" είναι η καλύτερη ταινία δράσης που μπορείτε να δείτε αυτό τον καιρό.


Αγαπημένη σκηνή: [ΤΡΕΛΟ SPOILER] Όσες σκηνές περιέχουν τον Ben Kingsley αφού αποκαλύπτεται ότι δεν είναι ο Mandarin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου