Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Breaking Bad

Δημιουργός: Vince Gilligan
Πρωταγωνιστές: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn

Το ζουμί: Ο Walter White είναι ένας καθηγητής χημείας και ένας ήσυχος οικογενειάρχης. Όταν όμως μαθαίνει ότι έχει καρκίνο των πνευμόνων και όχι πολύ χρόνο για να ζήσει, αποφασίζει να κάνει μια στροφή στη ζωή του. Ξεκινά να φτιάχνει την καλύτερης ποιότητας μεθαμφεταμίνη που υπάρχει στην αγορά για να μπορέσει να αφήσει κάποια χρήματα στην οικογένειά του μετά το θάνατό του. Βοηθός του στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Jesse και μαζί θα αντιμετωπίσουν όποιες δυσκολίες προκύψουν. Και θα είναι πολλές…

Λίγα λόγια για το έργο: Το "Breaking Bad" έφτασε αισίως στο τέλος του. Το AMC έκανε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης. Όλοι έγραψαν κάτι γι αυτή και τώρα είπα να το κάνω κι εγώ. Για την ακρίβεια ήθελα να γράψω κάτι για τη σειρά μετά το δεύτερο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν (του 2ου μισού που παίχτηκε φέτος) αλλά θεώρησα καλύτερο να την αφήσω να τελειώσει για να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Και αφού τελείωσε μπορώ με άνεση να πω ότι είναι απλά η καλύτερη σειρά που έχει παιχτεί στην τηλεόραση. Τουλάχιστον από αυτές που έχω δει εγώ μιας και έχω ελλείψεις (“The Wire”, “Sopranos”).
Την υπόθεση της σειράς σε γενικές γραμμές την είπα. Βέβαια αυτή η μικρή περίληψη αφορά μόνο την
αρχή της σειράς καθώς τα πράγματα γρήγορα γίνονται πολύ πιο πολύπλοκα.  Μαζί με τον Walt βρίσκεται πάντα ο Jesse, παλιός μαθητής του "κυρίου White". Ο Walt ξεκίνησε να συνεργάζεται μαζί του για να αναλάβει τη διακίνηση του "πράγματος". Βλέπετε ο Jesse είναι πρεζάκι, κάτι που τον κάνει λιγο πιο σχετικό με τη διακίνηση των ναρκωτικών από τον εντελώς πρωτάρη Walter. Αυτά στην αρχή πάντα... Ανέφερα ότι ο κουνιάδος του Walt (ο σύζυγος της αδερφής της γυναικας του. Δεν ξέρω αν λέγεται κουνιάδος αλλά δεν τα πάω καλά με τις συγγένειες!), ο Hank (Dean Norris) είναι πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών; Όπως φαντάζεστε αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Ο Walt όλο και μπλέκει σε καινούρια προβλήματα που τον οδηγούν όλο και πιο βαθειά στα άδυτα του εμπορίου ναρκωτικών με τους ανταγωνιστές του να γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Σα να μην έφταναν αυτά, πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην καινούρια του ασχολία και το σπίτι του. Γιατί ο Walter έχει γυναίκα, τη Skyler (Anna Gun) και παιδί, τον Walter Jr. (RJ Mitte), εργάζεται σε σχολείο και δε θα ήταν πολύ ευχάριστο για τους γύρω του αν μάθαιναν για το χόμπι του.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του ο αξεπέραστος Heisenberg. Έτσι ονομάζεται το alter ego του Walter White. Ο Heisenberg είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο του "Breaking Bad" και ένας από τους λόγους που έγινε αυτή η σειρά τόσο επιτυχημένη. Γιατί αυτό το άλλο μισό του κεντρικού χαρακτήρα δημιούργησε τον πιο καλογραμμένο και ολοκληρομένο ήρωα που έχει περάσει ποτέ από την τηλεόραση. ο Walter είναι ήσυχος, οικογενειάρχης, αποφεύγει τις φασαρίες και σε γενικές γραμμές αδύναμος. Αντίθετα ο Heisenberg είναι ό,τι δεν μπορεί, δε θέλει ή φοβάται να είναι. Ριψοκίνδυνος, εύστροφος (όσον αφορά τις απατεωνιές), γρήγορος στις στρατηγικές κινήσεις του, διορατικός και πάνω απ' όλα όλο και πιο ελαστικός όσον αφορά τα ηθικά διλήμματα που του τίθενται. Με μια λέξη "βρώμικος". Όσο η σειρά εξελίσσεται γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής μεταμόρφωσης από την πρώτη κατάσταση στη δεύτερη. Και αυτό είναι που τον κάνει έναν από τους πιο σκοτεινούς και γαμάτους χαρακτήρες που έχουν υπάρξει!
Ωστόσο δε θέλω να αδικήσω και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς. Μπορεί να μη φτάνουν τα υπέρτατα επίπεδα του Heisenberg, παρ' όλα αυτά παραμένουν κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντες. Ο Jesse, η Skyler, ο Hank, ο αξιαγάπητα γλοιώδης Saul, όλοι τους δένουν μεταξύ τους και (άλλοι πιο πολύ άλλοι πιο λίγο) εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της σειράς. Και μην ξεχνάμε και τους υπέροχους κακούς της σειράς που είναι από απλά επικίνδυνοι μέχρι total psychos!
Το σενάριο της σειράς είναι επίσης ένα από τα πολλά ατού της . Η υπόθεση όχι μόνο δε μένει στάσιμη,
οι συνεχείς εξελίξεις και οι διάφορες ανατροπές δεν κρατάνε απλά το ενδιαφέρον του θεατή αλλά τον εθίζουν. Ναι, καλά το κατάλαβες φίλε αναγνώστη. Έκανα ηλίθιο αστειάκι με τα ναρκωτικά. Συνεχίζω. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις είναι τόσο ταιριαστές και φυσικές που μοιάζουν σα να γράφτηκαν όλα τα επεισόδια απ' την αρχή. Μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, όσο ο κάθε κύκλος της σειράς ολοκληρώνεται, τόσο καλύτερος γίνεται ο επόμενος. Οκ, ίσως να μην ισχύει 100% για κάθε κύκλο αυτό, αλλά ο 5ος κύκλος της σειράς (το 2ο μισό για την ακρίβεια) είναι με διαφορά ο καλύτερος. Εκεί που οι περισσότερες άλλες σειρές σχεδόν ξεφτιλίζονται αγκομαχώντας απεγνωσμένα για να κάνουν λίγη τηλεθέαση και να προσπαθήσουν να συμμαζέψουν το ξεχείλωμα της υπόθεσης (πρόσφατο παράδειγμα το Dexter), το "Breaking Bad" θριαμβεύει δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό φινάλε που σε αφήνει σε κάθε επεισόδιο με το στόμα ανοιχτό.
Τελευταίους αφήνω τους ηθοποιούς. Πραγματικά σπάνιο είναι το γεγονός να μαζευτεί καστ με τέτοια χημεία και ταλέντο. Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Φυσικά στην κορυφή δεσπόζει ο "Βασιλιάς" Bryan Cranston που δίκαια βλέπει την καριέρα του να παίρνει την ανιούσα. Με το εκφραστικό του πρόσωπο και την πλούσια ερμηνεία του δε σταματάει να σε πείθει για την καλοσύνη του, την αγάπη του, το φόβο του, την αδυναμία του, την πονηριά του, την αλαζονεία του, τη διπροσωπία του, την κακία του. Απ΄τη μία ανθρωπάκος που τον λυπάσαι, απ' την άλλη απειλητικός μέχρι που σου παγώνει το αίμα.
Πριν κλείσω θα ήθελα να πω δυο λόγια για το τέλος της σειράς. Αν δεν το έχετε δει καλύτερα να μην διαβάσετε παρακάτω... Η άποψη που είδα να επικρατεί για το τέλος, και σε γενικές γραμμές συμφωνώ, είναι ότι ήταν καλό αλλά όχι κάτι το ανατρεπτικό, όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε. Για μένα ήταν το τέλος που χρειαζότανε και αυτό που εγώ ήθελα. Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι μετά από πολύ καιρό εμφανίστηκε πάλι ο Walter.Τι θέλω να πω; Εννοώ ότι (ειδικά μετά το τέλος της 4ης σεζόν) ο Walter White είχε χαθεί. Τον είχε καταπιεί ολοκληρωτικά ο Heisenberg. Είχε γίνει πλέον ένας αδίστακτος, αμείλικτος κακοποιός που κατέστρεφε οποιονδήποτε έμπαινε ανάμεσα σε αυτό και τον σκοπό του. Ποιος ήταν ο σκοπός του; Να βγάλει χρήμα και να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Αυτό το συνειδητοποιεί ο ίδιος στο τέλος. Μόνο τότε βλέπει τον εαυτό του και τα πράγματα που έχει κάνει από κάποια απόσταση και καταλαβαίνει σε τι έχει μετατραπεί. Γι αυτό αποφασίζει να προβεί σε μια τελευταία πράξη καλοσύνης για να αντισταθμίσει (στον ελάχιστο βαθμό που μπορεί) το κακό που έχει προξενήσει στους γύρω του. Μια πράξη αυτοθυσίας που μόνο ο "αθώος" Walt της πρώτης σεζόν θα μπορούσε να είχε κάνει.
Ναι, το ξέρω ότι είπα πολλά, αλλά "Breaking Bad" είναι αυτό, όχι κάτι τυχαίο. Το μόνο που μένει να πω είναι ότι σε όποιον αρέσουν οι τηλεοπτικές σειρές (και όχι απαραίτητα σε αυτό το κοινό) ΠΡΕΠΕΙ να δει το "Breaking Bad". Και καλή διασκέδαση.

ALL HAIL THE KING

Αγαπημένη σκηνή: Εδώ βάζω συνήθως την αγαπημένη μου σκηνή. Αλλά επειδή μιλάμε για σειρά με 5 κύκλους, κι επειδή δεν μπορώ να διαλέξω μόνο μία, ακολουθεί σε χρονολογική σειρά το

TOP FIVE ΕΠΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ BREAKING BAD
(τα δύο πρώτα βίντεο δεν αποκαλύπτουν τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά τα άλλα 3 είναι γερά SPOILERS)

1. This is not meth






2. Stay out of my territory






3. I am the danger






4. Where is the money?





5. Say my name






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου