Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Trick 'r Treat


Φάρσα ή κέρασμα


Σκηνοθεσία: Michael Dougherty
Πρωταγωνιστές: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Barker
Διάρκεια: 82’
Έτος: 2007


Το ζουμί: Αλληλένδετες τρομακτικές ιστορίες που συμβαίνουν σε μια μικρή πόλη ανήμερα του Halloween. Κάθε μία έχει πρωταγωνιστές τα δικά της τέρατα, ανθρώπινα και μη.



Λίγα λόγια για το έργο:  Παρ’ότι το Halloween είναι αμερικάνικη γιορτή, μέσα από τις ταινίες, έχουν γίνει γνωστά τα έθιμά της σε όλους. Κι αν ακόμα δε μας πολυνοιάζει για αυτή τη ξεχωριστή για τους Αμερικανούς μέρα, είναι πάντα μια αφορμή για να δει κάποιος μια ταινία τρόμου. Το "Trick r Treat" βγήκε λίγο απαρατήρητο στην αμερικάνικη και παγκόσμια αγορά αλλά μέσα από τα χρόνια έχει αποκτήσει μια σχετική φήμη και μια cult διάσταση ανάμεσα στους fan του είδους του τρόμου. Και κατά τη γνώμη μου πολύ καλά έχει κάνει.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;...

Ξεκινάω απ’το βασικό. Το "Trick r Treat" δεν είναι μια ταινία που θα σε τρομάξει. Αν και έχει κάποιες τρομάρες, για να μην το παρεξηγήσω, δεν είναι η περίπτωση που δε θα μπορείς να κοιμηθείς μετά ή για να πας στο μπάνιο θα πρέπει να ανάψεις ό,τι φως υπάρχει στο σπίτι. Μοιάζει περισσότερο με την περίπτωση που είναι η παρέα μαζεμένη και κάποιος λέει μια τρομακτική ιστορία. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν είναι αληθινή, όσο διαρκεί η αφήγηση σε απορροφάει και το διασκεδάζεις.
Η ταινία καταφέρνει να φτιάξει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα, ταιριαστή σε αυτό που παρουσιάζει. Τα τρομακτικά σκοτεινά σπίτια, το ομιχλώδη τοπία και οι απόκοσμες παρουσίες, είναι όλα παρόντα και καραδοκούν στις περισσότερες σκηνές της ταινίας. Είναι ένα στοιχειωμένο παραμύθι με όλα τα τέρατα που μας τρόμαζαν όταν ήμαστε μικροί και συνεχίζουν πολλές φορές μέχρι και σήμερα. Δανείζεται από όλες τις λαϊκές και κινηματογραφικές παραδόσεις, βρικόλακες, φαντάσματα και …άλλα τέρατα, διασταυρώνοντας πολλά υποείδη των ταινιών τρόμου. Κάθε κομμάτι της ταινίας είναι μια μικρή τρομακτική ιστορία που δεν κουράζει λόγω της μικρής τους διάρκειας ενώ συνοδεύεται από την κατάλληλη ποσότητα (μαύρου) χιούμορ και αισθησιασμού.
Ακόμα δανείζεται χωρίς καθόλου ντροπή και από άλλες ταινίες, με μικρές ή μεγαλύτερες αναφορές σε αυτές, με επικρατούσα μορφή αυτή της εναρκτήριας σκηνής που κλείνει το μάτι στον αρχηγό των "Halloween ταινιών", το ίδιο το "Halloween".
Το "Trick r Treat" είναι μια ταινία που αξίζει να δει κάθε λάτρης των ταινιών τρόμου. Μια σύνοψη όλων αυτών που ταιριάζουν στην, κατά την (αμερικάνικη) παράδοση, πιο τρομακτική μέρα. Και περιέχει και την πιο σαγηνευτική εκδοχή του Sweet dreams.


Αγαπημένη σκηνή:  Η ιστορία με το λεωφορείο, που μια μέρα πήρε μια άλλη διαδρομή…


1 σχόλιο:

  1. Απολαυστικότατο με φανταστική ατμόσφαιρα. Οι φίλοι των ταινιών τρόμου πρέπει οπωσδήποτε να το δουν.

    3,5/5: Αρκετά καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή