Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Περιμένοντας τον Προμηθέα



Αυτή η ανάρτηση απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Σε ένα πρόσωπο που εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορώ να το βγάλω απ’ το μυαλό μου. Σε ένα πρόσωπο που έχει βαλθεί με τη στάση του να με κρατάει σε αγωνία. Σε ένα πρόσωπο που με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα. Ναι, μιλάω για σένα, κύριε Ridley Scott. Μου επιτρέπεις να σου μιλάω στον ενικό, έτσι δεν είναι;
Ξέρω ότι μπορεί να βαριέσαι να ακούσεις όσα έχω να πω, και δεν ξέρω αν αξίζουν τίποτα (χαζομάρες δικές μου είναι), αλλά εγώ θα στα πω γιατί θα σκάσω.
Που λες Ridley, η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Με δυσκολία κοιμάμαι και τρώω. Οκ, αυτό είναι ψέμα. Αλλά σε σκέφτομαι. Καλά, όχι εσένα ακριβώς, την καινούρια σου ταινία. Την περιμένω πώς και πώς. Απ’ όταν πρωτοανακοινώθηκε ότι θα βγει ταινία σου που θα σε φέρει πίσω στο είδος που σε ανέδειξε. Πριν μαθευτεί καλά καλά η υπόθεση (φρόντισες να την κρατήσεις καλά κρυμμένη ατιμούλη), πριν βγει η αφίσα ακόμα, εγώ είχα ήδη ενθουσιαστεί. Το ξέρω ότι ίσως να υπερέβαλλα (μου συμβαίνει καμιά φορά), αλλά πρέπει να με καταλάβεις βρε Ridley. Μου άρεσε πολύ το Alien και η πρώτη μου σκέψη ήταν «Λες να δω μια τέτοιου βεληνεκούς ταινιάρα;». Ήξερα ότι δε θα κατάφερνε να φτάσει το Alien (δε θέλω ενστάσεις Ridley, όσο καλό κι αν είναι το Prometheus, το Alien είναι ανυπέρβλητο), αλλά είχα μια ελπίδα.
Εγώ σε στιγμές υπομονής και γαλήνης
Κάπου εκεί έβαλα φρένο. Γιατί είπα στον εαυτό μου «Sach, αν αρχίσεις από τώρα να ανυπομονείς θα καταλήξεις σε ζουρλομανδία». Ε δε θα μου γίνει και το σκατό παξιμάδι (με το συμπάθιο) για μια ταινία. Οπότε ηρέμησα και φύλαξα την ανυπομονησία για αργότερα. Κάπου εκεί βγαίνει το πρώτο teaser. Το είδα σαν υπνωτισμένος κάμποσες φορές (όχι πολλές), μέχρι που βγήκε και το trailer. Ridley, θα θελα να ήσουν σε μια γωνιά να με θαυμάσεις. Εγώ γενικώς τρελαίνομαι με trailers. Όποτε περιμένω μια ταινία, βλέπω trailer και ενθουσιάζομαι. Κι όμως, για την ταινία σου και μόνο, έκανα την εξαίρεση. Πρέπει να το είδα μόλις 3, 4 φορές. Για μένα, να ξέρεις, ρεκόρ είναι. Όχι, μάτια μου, δεν μπορούσα να μη το δω καθόλου, δεν έχω τέτοιες super powers. Και μάλιστα έχω πολύ καιρό να το δω για να μη θυμάμαι τίποτα όταν θα δω την ταινία.
Βέβαια, διάβασα διάφορα πράγματα στο Internet που μετρίασαν λίγο τον ενθουσιασμό μου. Λένε δηλαδή ότι, ναι μεν καλό το Prometheus, αλλά θα μπορούσε και καλύτερα (οι κακές γλώσσες Ridley, όχι εγώ). Μεταξύ μας ευτυχώς που τα διάβασα κι αυτά και μου έκοψαν τη φόρα.
Και έφτασα εκεί που ήθελα να καταλήξω. Μεγάλο πράγμα η αναμονή για την ταινία Ridley μου. Μην την υποτιμάς. Εύκολα μπορείς να την πατήσεις. Στο λέω εγώ που την έχω πάθει. Περιμένεις την ταινία πόσο καιρό και όσο περισσότερο καιρό περιμένεις, τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες σου. Να δεις το trailer, να διαβάσεις κανένα άρθρο για το τι περιμένουν απ’ τον σκηνοθέτη, να πεις στους φίλους σου πόσο την περιμένεις και ότι αναρωτιέσαι αν ο σκηνοθέτης ξεπέρασε τον εαυτό του, να δεις το καινούριο trailer. Και τελικά βγαίνει η ταινία και είναι πατάτα. Και πατάτα να μην είναι, απ’ τη στιγμή που περιμένεις το υπέρτατο αριστούργημα που θα μείνει στην ιστορία και δεν το βλέπεις, απογοητεύεσαι λίγο.
Ωστόσο έχει και τα καλά της η αναμονή, δε λέω. Γιατί έχεις αυτή τη γλυκιά αίσθηση ότι θα δεις την ταινία κάποιου σκηνοθέτη που σ’ αρέσει. Που από λίγο έως πολύ σου άρεσαν οι προηγούμενες ταινίες του και όπως και να χει το πράμα, πόσο άσχημη θα είναι η καινούρια του; Κι όταν η ταινία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου και καταλαβαίνεις ότι αυτή η αναμονή άξιζε τον κόπο, έρχεται και δένει το γλυκό. Θα ξεχάσω εγώ που περίμενα χρόνο σχεδόν να βγει το Inception και όταν το είδα στο σινεμά κρεμόταν η γλώσσα μέχρι κάτω; Να σου πω την αμαρτία μου, θα έδινα στην αναμονή ένα 10 % της αξίας της ταινίας. Όπως μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της, μπορεί και υπέρ της, ακόμα κι όταν βρίζω ότι δεν περνάει ο καιρός για να προβληθεί η ταινία.
Και καθώς πλησιάζει ο καιρός των αποκαλυπτηρίων θα δούμε σύντομα αν θα με απογειώσεις ή θα με κάνεις να βρίζω. Μέχρι να κολλήσω σε κάποια άλλη ταινία πάλι! Πάλι έβγαλα το άχτι μου. Α ρε Ridley τι μας κάνεις καλοκαιριάτικα.

5 σχόλια:

  1. Στο Inception λοιπόν έπαθα κι εγώ ακριβώς το ίδιο! Από το πρώτο teaser είχα τρελαθεί και για μήνες το περίμενα με ανυπομονησία. Είχα μάθει το trailer απ' έξω κι ανακατωτά (από τότε έμαθα κι εγώ να μην βλέπω πολλές φορές τα trailers...) και μόλις γράφτηκαν οι πρώτες ενθουσιώδης κριτικές χοροπηδούσα από την χαρά μου και από ανυπομονησία. Και όντως, αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα ταινίας που ανταποκρίνεται 100% στις προσδοκίες σου!! Τι να πω, την λατρεύω αυτήν την ταινία! (δεν μπορώ να διανοηθώ πώς γίνεται να χωράει τόση ευφυΐα στο μυαλό αυτού του Νόλαν --εντάξει, τώρα ίσως κι εγώ υπερβάλλω)

    Όσο για τον Προμηθέα, δεν θέλω να σου το χαλάσω, αλλά καλύτερα όντως να χαμηλώσεις λιγάκι τις προσδοκίες σου, συγνώμη κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο κειμενάκι...μπράβο.Σε μια τέτοια κατάσταση είμαι και εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sorry για την καθυστέρηση πάλι αλλά ήμουν μερικές μέρες εκτός ...δικτύου!

    Ψηλόκαρδε,
    όχι. Το Inception δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Τις έκανε σκόνη. Πρέπει κάποια στιγμή να γράψω κάτι για την ταινία γιατί μου έκανε τόση εντύπωση όση κι εσένα.
    Τον είδα τον Προμηθέα και ευχαριστώ για το heads up! Η αλήθεια είναι ότι άλλα περίμενα κι άλλα είδα. Δεν ξετρελάθηκα, θα πω ότι απλά μου άρεσε. Βρήκα κι εγώ κάμποσα αρνητικά αλλά μου άφησε καλύτερη εντύπωση απ ότι εσένα.

    Academy,
    σ' ευχαριστώ πολύ! Και σε περίπτωση που δεν το είδες ακόμα, να σου πω ότι καλύτερα να πας με open minded διάθεση γιατί η ταινία προσφέρει διαφορετικά πράγματα από αυτά που περιμένει ο θεατής. Δε λέω καλύτερα ή χειρότερα (αυτό θα το κρίνει ο καθένας μόνος του). Απλά διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Phga ki egw kai to eida!!!se plhroforw apogohteuthka plhrws!!!kai thewrw polu lathos epilogh thn prwtagwnistria kathws vrhka kai shmeia pou tha elega einai panomoiotupa me prohgoumenes tainies alien ka alien vs predator :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε όχι και Alien vs predator! Βαριά κουβέντα ξεστόμισες! Μικρή απογοήτευση ήταν αλλά πιο πολύ γιατί περίμενα άλλο στυλ. Πάντως, είναι σίγουρα πολλοί αυτοί που συμφωνούν με σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή