Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

The apartment

Η γκαρσονιέρα

Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Πρωταγωνιστές: Jack Lemon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray
Διάρκεια: 125’
Έτος: 1960

Το ζουμί: Ο C.C. Baxter (Jack Lemmon), ή αλλιώς Buddy, είναι ένας από τους χιλιάδες υπαλλήλους μιας ασφαλιστικής εταιρίας. Ο Buddy ξεχωρίζει από τους άλλους υπαλλήλους γιατί αφήνει τα προϊσταμένους του να χρησιμοποιούν το διαμέρισμά του ως τόπο συνάντησης με τις ερωμένες τους. Το πρόβλημα για τον Buddy είναι ότι η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος είναι η ερωμένη του αφεντικού του. Και όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει μια θέση για προαγωγή.

Λίγα λόγια για το έργο: Η αλήθεια είναι ότι ταινίες γυρισμένες πριν το 1970 βλέπω πολύ αραιά. Οπότε όταν ένας φίλος μου πρότεινε αυτή την ταινία ήταν μια ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα ευχάριστο (όπως αποδείχτηκε ) κομμάτι του κλασσικού Hollywood.
"Η γκαρσονιέρα" θα έλεγα κατά βάση ότι είναι μια ρομαντική κωμωδία με χαριτωμένους χαρακτήρες αλλά και αρκετή διάθεση να καυτηριάσει τις διαφυλετικές σχέσεις και το αναξιοκρατικό εργασιακό κατεστημένο.
Ο Baxter έχει βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση χωρίς τη θέλησή του, μετά από κάποια παρεξήγηση. Ωστόσο, ανίκανος να αρνηθεί χάρες στους προϊσταμένους του, υποκύπτει χωρίς πολλές αντιστάσεις στις πιέσεις τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αρεστός στους "από πάνω" οι οποίοι τον σπρώχνουν για προαγωγή. Όλη αυτή η παθητικότητα του Baxter, που μπορεί να μη δημιουργεί την κατάσταση αλλά σίγουρα την ανέχεται, τείνει να κάνει το χαρακτήρα του μέχρι και …γλοιώδη. Μπορεί να είναι λίγο βαρύς ο χαρακτηρισμός αλλά ποιος συμπαθεί το "γλύφτη" του αφεντικού; Ωστόσο ο ρομαντισμός του, η κωμική κακοτυχία του και πάνω απ’ όλα ο αξιαγάπητος Jack Lemmon σώζουν την κατάσταση.
Πέρα από τις διακρίσεις που επιβάλλει ο καπιταλισμός (π.χ. αφεντικά-εργαζόμενοι) η ταινία ασχολείται και με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία (αλλά και το πώς τις αντιμετωπίζουν οι άντρες), ο ρόλος της οποίας θα είναι της νοικοκυράς-συζύγου ή της ερωμένης-εργαζόμενης. Οι άντρες απ’ την πλευρά τους είναι αυτοί που δημιουργούν και το πρόβλημα κρατώντας τις ερωμένες τους όσο διαρκούν …οι καλοκαιρινές διακοπές!
Σε όλο αυτό το ερωτικό μπέρδεμα έρχεται να ξεχωρίσει η Fran (Shirley MacLaine). Η Fran είναι ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα με αξιοπρέπεια. Αν και διατηρεί κι εκείνη δεσμό με κάποιον παντρεμένο (που μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με το χαρακτήρα της), δεν υιοθετεί την τακτική των υπολοίπων (πάρε μου αυτοκίνητο και παραμένω γκόμενά σου). Αντίθετα πιστεύει ακόμη και ψάχνει τον αληθινό έρωτα, κάτι το οποίο, μαζί με έναν υπερβάλλοντα ρομαντισμό, είναι και η αδυναμία της.
Αν και κάπου στη μέση κάνει μια δραματική παράκαμψη, "Η γκαρσονιέρα" παραμένει μια ευχάριστη, αστεία και ρομαντική ταινία, ότι πρέπει για ένα χαλαρό καλοκαιρινό βραδάκι.


Αγαπημένη σκηνή: Η σκηνή της αναστάτωσης που προκύπτει όταν ο Buddy θέλει να πάει στο σπίτι του επειδή είναι άρρωστος και πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα όλων όσων θέλουν να περάσουν απ’ το διαμέρισμά του.

1 σχόλιο: